Dolar : Alış : 34.8621 / Satış : 34.9249
Euro : Alış : 36.5216 / Satış : 36.5874
Ünye Haber Takip Gazetesi
HAVA DURUMU
hava durumu

unye

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 26 Kategoride 2384 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA
Ünye Haber Takip Gazetesi

EKONOMİ

16 Mayıs 2017 - 1.021 kez okunmuş
Ana Sayfa » Genel»EKONOMİ
EKONOMİ
Doç. Dr. Ercan Nurcan YILMAZ
Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi
Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü

 

 

 

Değerli okurlar. Bilindiği gibi Türkiye hızlı büyüyen ülkeler gurubunda. Bir Türk olarak bundan gurur duymamak mümkün değil. Ancak sadece gurur duymak yeterlimi?

Bu günkü yazımda kendi uzmanlık alanım olmayan ancak üzerinde durulması gereken bir durumu yazmak istiyorum. Öncelikle G20 olarak adlandırılan ülkelerin durum tablosunu sizinle paylaşmak istiyorum.Şimdi bu tablo sahihmi gibi bir soru aklınıza gelebilir! söyleyeyim. Bu tabloyu ben 2016 verilerini temel alarak şu bir dönem başımıza bela olan IMF nin raporlarından aldım.

1

Bu tabloya göre Sabit fiyatlara göre yapılan Gayri safi yurt içi hasılaya göre ekonomik büyüklükte 18. sıradayız. Ancak cari hesaplara göre yapılan Gayri safi yurt içi hasılaya göre ekonomik büyüklükte 17. sıradayız. Buradaki tabloda yok ancak küçük bir ayrıntıyı da sizinle paylaşmak isterim. Ekonomik olarak 17. Sırada olmamıza rağmen Ordu gücünde 9. Sıradayız. Buradan anlaşılacağı gibi gelirlerimizin büyük bölümünü silaha yatırmışız demektir. Bunu da garipsemiyorum. 3 tarafı denizlerle 4 tarafı hainlerle çevrili bir devletiz.

Şimdi hem bir analiz hem de kısa bir özet olsun amacı ile kendi bazı çalışmalarımla elde ettiğim 1923-2015 yılları arasındaki büyüklüklerle ilgili grafikleri aşağıda takdirinize sunuyorum. 2016 yılını bu grafiklere eklemedim çünkü 2016 yılı verileri gerçeği yansıtmayacaktır. Burada amacım birilerini övmek yada yermek değildir. Grafiklerin sonucunda da yorumlarımı ekleyeceğim.

2 3 4

Yukarıdaki grafiklerden de görüleceği gibi Türkiye’miz nüfus olarak kuruluşundan bu güne neredeyse sabit bir hızda istikrarlı bir şekilde büyümektedir. Büyüme hızı olarak ise kuruluş dönemi sayabileceğimiz 1950 li yıllara kadar inanılmaz çalkantılı bir dönem geçirmiştir. 1945 te %15 küçülürken 1946 da %32 büyüme başarısı göstermiştir. Ancak özellikle 1960’lardan sonra Türkiye ortalama %5’ler civarında büyümüştür. Aşırı küçülmeler ise yaşanmamıştır. Hatta 1980 askeri darbesi den sonraki dönemde bile büyüme başarısı göstermiştir. 1993, 2001, ve 2009 krizlerinde küçülmüş ancak ardından gelen yıllarda bunları telafi ederek dünya listesinde bende varım demiştir. Peki, bu başarı ve istikrar gelecekte bize neler getirecektir? Hayalini kurduğumuz gibi herkesin gıpta ile baktığı o Cihan devletini tekrar ne zaman kurabileceğiz? Şimdi sıkı durun. Tüm ekonomi ile uğraşanların bildiğini size de açıklıyorum. OECD ye göre 2030 yılında ancak 15. Büyük ekonomi olabiliriz. Ordu olarak ta yine 9. sıradayız.

Son yıllarda büyüme hızımız düştüğü gibi kişi başı gelirimiz de de azalmalar vardır. Bu hoş değil. Bu bizim hayalimiz değil. Bu kadar büyümeye neden sadece 15 peki?

Biz kendi ülkemizden başkasını görmemekteyiz. Çok büyüyoruz, çok zenginliyoruz diye kendimizi kandırıyoruz. Hâlbuki elin oğluda büyüyor. Hatta Hindistan, Çin, Amerika, Brezilya, Meksika, Endonezya, Güney Kore aradaki farkı artırıyor.

Piyasada asgari ücretin iki katı fiyata satılan Iphone, ve Samsung gibi gramı altından pahalıya gelen cihazlar peynir ekmek gibi satılıyor. İnsanlar çalışıp üretmek yerine hazırı yiyerek lüks bir hayat yaşamak derdinde. Milyon TL’lik daireler yok satıyor.

Diyeceğim o ki.. Böyle olmaz. Böyle giderse yakında yine toslarız. Arap’tan gelen, Acem’den gelen sıcak para bitince bizde biteriz. Üretmek lazım. Üretimle beraber lükse dur demek lazım. Her suçu siyasilere atmaktan vazgeçip vatandaş olarak bilinçlenmemiz lazım. Sadece silah ürettik diye havalara girmek yerine nano teknolojilere yönelmemiz lazım. Hâlâ bir yerli araba bile üretemedik.

Sahi ne oldu bizim yerli araba?

Selam ve dua ile

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

İlgili Terimler :
TemaFabrika