ATİK “Bu paralar nereye gitti? Bunların sorgulanması gerekiyor”
Ünye Limanında bu zamana kadar dönen paranın 45 Milyon Dolar olduğuna işaret eden Büyükşehir Başkan Vekili Adem Atik, “Bu parayla 3 tane Ünye Limanı yapıyorsunuz. Bu paralar nereye gitti? Bunların sorgulanması gerekiyor.” dedi.
Limanı’nın bir yıllık net karının 10 Milyon TL olduğunu belirten Adem Atik, “Biz Büyükşehir Belediyesi olarak maliyeti 6 milyon TL olan ikinci bir rıhtım çalışması başlattık. Nerede bu 10 milyon dolalar, neden bu zamana kadar 2. rıhtım yapılmadı? sorularını sordu?
Atik, Liman’da 80 dönümlük dolgu alanı çalışmasına başlanılacağını belirterek; “Ünye Limanı’nın ilk etabı olan 60 Milyon TL’lik dolgu kısmı için ihaleye çıkıldı. Ünye Limanı tamamlandığında ticari hacmi genişleyecek, istihdam artacak, Akkuş-Niksar yolunun yapımı hızlanacak.” şeklinde konuştu.
Ünye Belediyesi Haziran ayı olağan Meclis toplantısında Ordu Büyükşehir Belediyesinin Ünye’de yaptığı çalışmalarla ilgili detaylı açıklama ve sunum yapmak istediğini dile getiren Ordu Büyükşehir Belediye Başkanvekili ve Ünye Belediye Meclis Üyesi Adem Atik, Ünye Limanı ve Çamlık’ta Ordu Büyükşehir Belediyesinin yürüttüğü projelerle ilgili açıklamada bulundu.
45 milyon dolar nereye gitti?
Ünye Limanında kurulduğu günden Büyükşehir Belediyesine devrolana kadar 45 milyon dolar para döngüsü sağlandığı, ancak bunun yatırıma dönüşmediğini ifade eden Adem Atik, “ Ünye’nin en önemli projelerinden bir tanesi Liman… 1990’lı yıllardan itibaren 2003 yılına kadar çalıştırıldı. 2007 yılından 2012 yılına kadar Ünye Belediyesi’ndeydi. 2015 yılında Büyükşehir Belediyesi’ne devroldu. Burada bu zamana kadar dönen para 45 Milyon Dolar, Ünye’nin parası bu. Bu parayla 3 tane Ünye Limanı yapıyorsunuz. Bu para, bu sistem içerisinde dönmüş ama yatırıma dönüşmemiş. Ünye Çimento’nun kullandığı zamanki liman ne ise hala aynı sistemle devam ediliyor. Bu paralar nereye gitti? Bunların sorgulanması gerekiyor.” dedi.
Limanda 2. Rıhtım neden yapılmadı?
Ünye limanına yapılacak ikinci rıhtımın Ünye limanından elde edilen gelirin sadece aylık kısmı ile yapıldığını vurgulayan Atik, “Diğer bir dikkat çeken durum ise Ünye Limanı’ndaki rıhtım Ünye Çimento’ya ait. Ünye Çimento buraları kullanırken öncelik hakkına sahip. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak ikinci bir rıhtım çalışması yaptık. Çünkü limanın gemi kapasitesi artsın, gelen gemiler beklemesin, yatırımcılar daha fazla gelsin diye. İkinci rıhtımın maliyeti yaklaşık 5,5-6 Milyon TL. Ünye Limanı’nın bir yıllık net karı 10 Milyon TL. Yani 6 aylık çalışmayla ikinci rıhtım yapılabiliniyordu. Ama maalesef bu zamana kadar böyle bir çalışma yapılmamış. Ama ne zamanki Büyükşehir Belediyesi çalışma başlattı çeşitli söylemler ortaya atıldı. Asıl sorulması gereken bu zamana kadar bu yatırımın neden yapılmadığıdır.” şeklinde konuştu.
1 milyon ton yük kapasitesi 2 milyona çıkacak
Ünye limanında 80 dönümlük dolgu alanı çalışmasına başlanılacağını söyleyen Atik şöyle devam etti; “Limandaki 1 Milyon ton yük kapasitemiz inşallah 2 Milyon tona çıkacak. Haziran ayı itibariyle de bu çalışma tamamlanmış olacak. Buradan elde edilecek para ile de Ünye Limanı’nın ilk etabı olan 60 Milyon TL’lik Büyük Limanın dolgu kısmı için ihaleye çıkıldı. Dolgu işi de şuanda başlıyor. 1 yıl içerisinde 80 dönümlük dolgu alanı yapılacak. Ünye Limanı tamamlandığında ticari hacmi genişleyecek, istihdam artacak, Akkuş-Niksar yolunun yapımı hızlanacak. Yol liman yapmaz ancak Liman yol yapar. Ünye Limanı’na hep birlikte sahip çıkmamız lazım.”
Çamlık Ünyelilerindir
Atik Çamlık projesi ile ilgili şunları kaydetti, “Ünye Çamlık konusunda ise yapılacak haksızlığa dün nasıl karşı çıktı isek bugün de aynı duruşumuzu gösteririz. Çamlık konusunda Büyükşehir Belediye Başkanımız konuyu Meclise taşıyarak imara kapattı ve böylelikle Çamlık korumaya alındı. Ünye Çamlığı Ünyelilerindir ve halkın malıdır diyerek Çamlık konusunda net tavrını ortaya koymuştur. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.”
Ünye KENT Haber
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
YORUMLAR
BENZER HABERLER
KÖŞE YAZARLARI
Tüm Yazarlar