Dolar : Alış : 34.2614 / Satış : 34.3232
Euro : Alış : 36.9321 / Satış : 36.9987
Ünye Haber Takip Gazetesi
HAVA DURUMU
hava durumu

unye

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 26 Kategoride 2362 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA
Ünye Haber Takip Gazetesi

Dalkıranla mücadele çok önemli…

30 Nisan 2019 - 327 kez okunmuş
Ana Sayfa » Yaşam»Dalkıranla mücadele çok önemli…
Dalkıranla mücadele çok önemli…

Fındık ağaçlarında açtığı galerilerle fındık özsuyunun dışarı sızmasına yol açarak ağacın kurumasına sebep olan dalkıran zararlısıyla mücadele edilmezse bahçelerde büyük tahribatın oluşabileceği belirtildi.

Ünye Ziraat Odası fındıkta dalkıran zararlısıyla mücadele konusunda yaptığı açıklamada, mücadelenin önemli olduğu aksi takdirde bahçelerde tahribata yol açabileceği belirtildi.

Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şöyle denildi; “Dalkıran zararlısının ergin dişileri, gövde ve dallarda galeriler açarak zararlı olurlar. Genellikle sürgün dibinden 2 mm çapında yuvarlak bir delik açarak dala girmesiyle bitki öz suyu dışarı sızar ve ağaç zayıflar, sızıntılar ağaç gövdelerinde siyahımsı izler bırakır, dal zayıflar, yan dallar veya tamamı kurur. Genel olarak 2-3 cm. kalınlığındaki dalları bir galeri kurutabilir. Yoğun saldırılarda ocakları tamamen kurutabilir. Dalkıran bakımsız, zayıf ve taban suyu yüksek yerlerde kurulu bahçelerde daha fazla zarar yapmaktadır.

Biyoteknik mücadele

Biyoteknik mücadelede ruhsatlı “Kırmızı Kanatlı Yapışkan Tuzaklar” kullanılır. Bu tuzaklar erginlerin yoğun olarak çıkış yaptığı Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında bulaşıklığın % 70-80 olduğu bahçelerde dekara 6-8 tuzak, bulaşıklığın % 30-40 olduğu bahçelerde dekara 3-4 tuzak asılmalıdır. Tuzaklar bahçelerin sınır boylarına asılmamalıdır.

Zamanında ilaçlı mücadele

Ergin dişilerin galeri açmalarını önlemek amacıyla yapılır. Bunun için de ergin çıkışı döneminde ilaçlama yapılmalıdır.

İlkbaharda çıkan erginlere karşı hava sıcaklığı 18- 20 ºC’ye ulaştığında ruhsatlı ilaçlardan biri ile ilaçlama yapılabilir. Başarılı bir kimyasal mücadele için ise çıkış zamanının tespit edilmesi önemlidir. Bu amaçla Kırmızı Kanatlı Yapışkan Tuzaklar monitör amaçlı kullanılarak ergin çıkış zamanı tespit edilebilir veya ilaçlama yapılacak bahçelerde yeni galeriler aranır, 30 dalda 3 yeni galeri görülürse ilaçlamaya başlanır.

Çıkış zamanı belirlendikten sonra yoğunluğunun fazla olduğu bahçelerde Chlorpyrifos+Cypermethrin 400+40 g/l etkili maddeli bitki koruma ürünüyle, Temmuz ayı başında birinci ilaçlama; İlk ilaçlamadan 15-20 gün sonra ikinci bir ilaçlama yapılmalıdır. Kimyasal mücadelede kullanılacak bitki koruma ürünleri dalların gövdelerini kaplayacak şekilde olmalıdır.”Ünye KENT Haber

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

İlgili Terimler :
TemaFabrika