Eczanelerde İlaç Sıkıntısı
Eczanelerde vatandaşlar ilaç almaya gittiğinde büyük sıkıntı yaşamaya başladı. İlaç firmalarının döviz kuru güncellemesini beklediği ve bu yüzden piyasaya ilaç sürmediğini söyleyen eczacılar kendilerinin ve vatandaşların çok büyük sıkıntıya düştüğünü dile getirdiler.
Eczacılar Birliği başkanı ve ayrıca Turan eczanesi sahibi Nuray Savaş; “ Devlet ve ilaç firmaları senede bir defa şubat ayında kur sabitleme kararı alıyorlar. Çoğu ilacın etken maddesi yurtdışından geldiği için döviz etkili oluyor bu konuda. Geçtiğimiz yılın Kur’ u 4’75 den sabitlenmiş durumda. Şuanda döviz ve Euro çok yükseldiği için ve böyle sabitlendiği için göndermiyorlar ve bu da piyasada ilaç yokluğuna sebep oluyor.
Soğuk Algınlığı, Çocuk ilaçları ve Öksürük Şurupları İlk Sırada
Savaş; “İkinci bir sebebinde Covid-19 nedeni ile bazı ilaçlar geçtiğimiz dönemde tüketilmedi. Firmalar soğuk algınlığı, çocuk şurupları ve ilaçlarını çok fazla ürettiği için bu ilaçların ya depolarda ya da eczanelerde milatları doldu. Onun için üretim bantlarının düşürdüler. Fazla sayıda üretim yaparken bir anda yetmiyor diye düşürdüler. Bu seferde ciddi bir soğuk algınlığı çıktı ve bu yüzden de ikisi bir arada olduğu için ilaç miktarı yetmedi.
Üç İlaçtan Biri Yok
Başkan Nuray; “ Buraya gelen hastalara sorsak bir ilaç bizde bir ilaç başka eczanede başka bir ilaç diğer eczanelerde var ve birkaç eczane gezerek reçetelerini tamamlıyorlar. Ya da eczacılar olarak biz birbirimizden tamamlıyoruz. İki ilaç bende varsa bir tanesi eksik. Onu başka eczaneden tamamlıyoruz ya da doktoru arayıp onun yerine geçebilecek ilaçlar veriyoruz” dedi.
Eczacı Perihan Demir ise; “ Şuanda birçok ilaç piyasada yok ve 650 tane ilacın sıkıntısı yaşanıyor. Çoğu ilacı vadeli aynı etkiyi yapan ilaçlar Türkiye’de üretildiği için onlarda sıkıntı çıkmıyor. Fakat vadeli olmayan yurtdışından direk getirilen ilaçlarda sıkıntı var. Dolar ve Euro’nun bu kadar yükselmesi durumunda ilaçlar gümrükten gelmiyor.
Hastalığı tedavi edecek birçok alternatif ilaçlar var. Tabi ki vatandaş sıkıntıda ama burada tedavi bakımından çok sıkıntı yaşamaması için bizler eczacılar olarak onun yerini tutan ilaçları önermek zorunda kalıyoruz. Bu bir süreç ve sanıyorum ki bu süreç her sene şubat ayında yapılan belirli bir miktar zam yapılıyor Dolar ve Euro’nun Kur’una göre. Mart ayına Kadar süreceğini düşündüğümüz bu durum karşısında eczacılar ve doktorlar yani sağlıkçılar olarak hastaları mağdur etmemek adına yerini tutan ilaçları ve alternatif tedaviler sunmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
YORUMLAR
BENZER HABERLER
KÖŞE YAZARLARI
Tüm Yazarlar