Uzmanlar, İmarda Kişiye Özel Faydayı Reddediyor!
nye’de hızlı bir kentleşme söz konusu ancak planlı bir şekilde yapılmayınca çarpık yapılaşma göze çarpıyor.
Ünye kendine bağlı birçok mahalleden ağırlıklı olmak üzere birçok yerden ve yoldan yoğun bir biçimde göç alıyor. Yaklaşık 50 yıldır artarak göç almayı sürdüren Ünye bu nüfus hareketine hem alt yapıda hem üst yapıda hazırlıksız yakalanmış, denetimsiz yapılaşma ve çarpık kentleşmeye maruz kalmış durumda.
“Şehrin Yapısına Göre Revize Edilmeli”
Ünye’de çarpık kentleşmeyi değerlendiren Mimar Servet Zeren, kişiye özel faydayı ve rantı yok eden bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Zeren, yaptığı açıklamada;
“Ünye’de birçok kentteki gibi çarpık kentleşme mevcut. Bunun nedenler geçmişte uygulanan yanlış imar hataları ve halen devam eden yanlış imar uygulamalarından kaynaklıdır. Bundaki tek çözüm imar uygulamalarının şehrin yapısına uygun olarak revize edilmesidir. Belediyeler ellerindeki imar yönetmelikleri neyse ona göre hareket diyorlar. İmar açıklıklarındaki bazı belirsizliklere, bazı insanlara fayda sağlamayı durdurması gerekir. Eskiden yapılan çalışmaların iskân aşamasında boyanmamış eksik binalarında yasabiliyordu. Ama yeni yönetmelikte binayı tamamen bitirmeden binaya iskân alamıyorsunuz. Bu nedenle yeni yapılan binalarda bu çarpık görüntünün önüne geçmiş oldular. Ama eski binalar hakkında bunu aşabilecek bir çözüm önerisi şuanda yok” ifadelerini kullandı.
Torunoğlu, “İmar Planı Şart!”
İnşaat Mühendisi Berkay Torunoğlu ise, sil baştan bir imar planı gerekliliğine vurgu yaparak şöyle konuştu:
“Türkiye sürekli gelişim, yenilenme içerisinde olduğu için 10 seneki şehrin ihtiyacı 10 sene sonraki şehrin ihtiyaçları aynı değil. Zaten bunu düzenlemek içinde kentsel dönüşüm uzmanlarının projeleriyle bunun önüne geçebiliriz. Ancak gördüğümüz bazı kentsel dönüşüm uzmanları şehrin ihtiyaçlarını karşılamak yerine eski yapıların yıkılıp daha konforlu ve yeni yapılar ortaya koymasını kısmında hizmet yapıyorlar. Bunun aslı Belediyelerin 30 – 40 yıllık imar planlarını çizip her mahallenin, semtin içinde kentin ihtiyaçlarını karşılamak hem de sosyolojik açıdan alanları belirlemesi gerekir. Yeşil alanların, otopark alanlarının düzenlemesi gerekli. Bu nedenle Türkiye yapı ömrünü tamamladı. Yeni çizilen imar planlarının eski yapıların değerlendirilmesi gerekirse yerel yönetimlerle anlaşmalı bir şekilde yeni yapıların taşınması ve kaldırılması gerekir. Eski yapılan binaların revize edilmesi ama ana taslak değiştirilmeden yeni bir şehir imar planı oluşturması lazım”
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
YORUMLAR
BENZER HABERLER
KÖŞE YAZARLARI
Tüm Yazarlar