Kredi Harcamalarında Patlama: Ordu, Samsun, Giresun ve Tokat Borç Batağında
Enflasyonun baskısı altında vatandaşların krediye olan ilgisi artarken, bazı bölgelerde bu artış dikkat çekici boyutlara ulaştı. BDDK’nın açıkladığı son verilere göre Karadeniz illeri olan Ordu, Samsun, Giresun ve Tokat’ta kredi kullanımı önemli ölçüde arttı.
Enflasyon canavarının ateşinin bir türlü söndürelemesi, bir çok haneyi derinden sarsıyor. Öyle ki kredi kullanımı ve borçlar, tarihi zirveleri görüyor.
Son dönemde ülkemizde hem tasarruf eğilimi hem de borçlanma kültürü yükseliş gösteriyor. Vatandaşlar uzun vadeli kredi seçeneklerinden faydalanarak büyük harcamalarını parça parça ödeme imkanı yakalıyor.
Bankalardan alınan yüklü tutarlı krediler, uzun geri ödeme süreleri sayesinde vatandaşlar için erişilebilir hale geliyor. Vatandaşlar bu yolla konut, araba ve beyaz eşya gibi ihtiyaçlarını karşılarken, şirketler de yatırım ve sermaye ihtiyaçlarını finanse ediyor.
Ancak borçlanma oranlarının giderek yükselmesi, ekonomide dengesizlik riski oluşturuyor. Enflasyonist dönemde faizleri aşan kredi maliyetleri önümüzdeki dönemde vatandaşları zorlayacağa benziyor.
BDDK verilerine göre, Karadeniz illeri olan Ordu, Samsun, Giresun ve Tokat’ta kredi kullanımı son raporla birlikte arttı.
Ordu’da kredi borçları son 3 ayda 41,8 milyar TL’ye yükselirken, Samsun’da artış 91,5 milyar TL’ye ulaştı. Giresun’da borç miktarı 25 milyar TL’yi geçerken, Tokat’ta da 26,5 milyar TL’lik kredi kullanımı görüldü.
BDDK verilerine göre iller arası borç sıralamasında Ordu, Samsun, Tokat ve Giresun’un durumu şöyle: Ordu 41.8 milyar TL borçla Türkiye genelinde 27. sırada yer alıyor.Samsun 91.5 milyar TL ile 17. sırada bulunuyor.
Tokat 26.6 milyar TL ile 35. sırada,Giresun ise 25 milyar TL ile 37. sırada yer alıyor.
Bölge illerinde tüketici kredileri ve özellikle konut kredilerindeki artış dikkat çekiyor. Vatandaşlar uzun vadeli ve düşük taksit imkanlarıyla ev ve ihtiyaçlar için kredi başvurusunda bulunuyor.
Türkiye genelinde ise İstanbul bir önceki dönemde olduğu gibi 3,7 trilyon TL’lik borç ile ilk sırada yer aldı. 1,4 trilyon TL ile Ankara takip ederken, İzmir 521 milyar TL ile kapattı. Bayburt ve Tunceli illeri en düşük borç bakiyesine sahip şehir olarak kayıtlara geçti.
BDDK’nın açıkladığı son rakamlar, bankalardan kullanılan kredi miktarlarındaki artış eğilimini ortaya koyuyor. Kredilerle ilgili faiz oranlarında ise dalgalanmalar söz konusu oluyor.
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
YORUMLAR
BENZER HABERLER
KÖŞE YAZARLARI
Tüm Yazarlar